Maktskifte i Israel– Netanyahu bortröstad

Folk firar efter beskedet att Israels parlament röstat igenom den nya regeringen. Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT

Israel (TT-Reuters)

Benjamin Netanyahus tid vid makten är slut.

Landets nya premiärminister blir nationalisten Naftali Bennett vars regeringskoalition under söndagen röstades igenom i Israels parlament knesset.

Siffrorna blev 60 mot 59 -- det vill säga med minsta möjliga marginal, knesset har 120 ledamöter.

Majoriteten röstade därmed ja till den åtta partier stora regeringskoalitionen – och maktskiftet i Israel är ett faktum.

– Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, rån Rahat till Kiryat Shmona, sade Naftali Bennett under ett anförande strax innan omröstningen i knesset.

Han tillade även att landets arabiska medborgare i koalitionen representeras av Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam, samt representanter från Förenade arablistan.

– Jag skulle vilja tacka Benjamin Netanyahu för att han möjliggjorde detta, tillade han i slutet av anförandet.

Netanyahu: "Kommer återkomma"

Netanyahu själv lät inte riktigt lika munter i samband med den ödesmättade omröstningen.

– Om det är vårat öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårat sätt, sade den avgående premiärministern.

Söndagens möte i knesset, som drog ut på tiden i över en timme, gick stundtals hett till. När Bennet höll sitt anförande avbröts han flera gånger av parlamentariker som skrek att han var en lögnare och en lögnare.

Landets nya premiärminister blir under de första två åren nationalisten Naftali Bennett, techmiljonär tillika ledare för partiet Yamina. Därefter tar Yair Lapid – som tidigare varit finansminister under Netanyahu 2013–2014 – över posten.

Knesset utsåg i samband med omröstningen en ny talman – Mickey Levy från mittenpartiet Yesh Atid. Han efterträdde med omedelbar verkan den tidigare talmannen Yariv Levin från Likud-partiet.

Folkmassor festade

Det är en brokig opposition som sitter i landets nya regering – från yttersta bosättarkanten till islamister. Sammanlagt samsas åtta partier i den sköra koalitionen som är historisk på flera sätt: Det första gången i landets historia som ett arabiskt parti ingår i en regeringskoalition.

Att hela åtta partier slår sina påsar samman innebär även att regeringskoalitionen är historiskt stor, inte på flera decennier har så många partier bildat koalition i landet.

På flera håll i landet festade Netayahu-skeptiker inför det väntade valresulatatet.

– Jag har blandande känslor om den här regeringen, men det är något som Israel behöver, säger 19-åriga Tal Surkis som samlats med vänner på Rabintorget i Tel Aviv.

Det blev stundtals stökigt i knesset under söndagens omröstning, högerpolitikern Betzalel Smotrich var en av de som skrek "lögnare" under Bennetts anförande. Bild: Ariel Schalit/AP/TT
Den avgående premiärministern Benjamin Netanyahu lovade i ett anförande att han kommer återkomma. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Fakta

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 2 mars 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och med stöd av flera partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.

Källor: The Economist, NE