DEBATTEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING

Gårdsförsäljning bara dagar bort – ”Kommer att betyda jättemycket”

Bild: Bob Edme

Införandet av gårdsförsäljning närmar sig med stormsteg och branschen står redo. För Per och Ingunn Fritzell, som driver ett vineri i Hällefors, innebär lagändringen helt nya möjligheter. ”Som det är i dag är det inte ekonomiskt försvarbart att tillverka vin i liten skala”, säger Per Fritzell till Företagarna.

Den 1 juni införs gårdsförsäljning i Sverige och därmed blir det möjligt för småskaliga alkoholdryckesproducenter i hela landet att sälja sina produkter direkt till besökarna. Lagändringen har kantats av politisk debatt – inte minst kring det medföljande regelverk som Folkhälsomyndigheten tagit fram – men nu ser branschen fram emot att komma i gång.

I ett inlägg på branschorganisationen Företagarnas nyhetssajt förklarar Per och Ingunn Fritzell, som driver Sävenfors Lodge & Vineri norr om Hällefors, att lagändringen kommer att ha stor betydelse för både dem och för andra besöksmål.

– Gårdsförsäljningen kommer att betyda jättemycket, inte minst för arbetstillfällena ute i landet eftersom många småskaliga dryckesproducenter finns på landsbygden. Som det är i dag är det inte ekonomiskt försvarbart att tillverka vin i liten skala. Men när det blir tillåtet med gårdsförsäljning tror jag att vi kommer att få se betydligt fler dryckesproducenter i Sverige, säger Per Fritzell till Företagarna.

Företagarna: Per och Ingunn är redo för gårdsförsäljning av vin