DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Oväntat stort BNP-lyft i Australien

Australiens ekonomi återhämtar sig oväntat snabbt trots omfattande nedstängningar. Arkivbild Bild: Hamish Blair AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Den australiska ekonomin växte med 1,8 procent under årets första kvartal, enligt landets statistikbyrå. Det var mer än väntat.

Analytiker hade i snitt räknat med en BNP-tillväxt under kvartalet på 1,5 procent, enligt en Reutersenkät.

I fjärde kvartalet låg Australiens tillväxt på 3,2 procent, enligt reviderade tal. Det kan jämföras med en tidigare beräkning på 3,1 procent.

De oväntat starka talen lyfte den australiska börsen till rekordnivåer och gav även en knuff uppåt för landets egna dollar.

Australien införde strikta restriktioner i slutet av mars 2020 och införde nya nedstängningar i bland annat Melbourne så sent som förra veckan, för att minska smittspridningen i pandemin.

Landets centralbank har sänkt räntan till rekordlåga 0,1 procent för att stimulera efterfrågan och räknar med att den kommer att behöva ligga kvar där ett bra tag till. Inflationsmålet på 2-3 procent väntas inte vara uppnått förrän om flera år.

För att få upp inflationen räknar centralbanken med att arbetslösheten måste falla tillbaka ned till 4 procent, från dagens nivåer på cirka 5,5 procent och att löneökningarna måste ta fart och uppgå till minst 3 procent.