AI OCH AUTOMATISERING

Apples AI-satsning senareläggs i Europa

En talesperson för Apple uppger att de inte tror på en lansering av sin AI-satsning i år i Europa. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Apple skjuter fram lanseringen av sin AI-satsning i Europa på grund av osäkerheter kopplade till EU:s nya regelverk, som bland annat har som syfte att begränsa teknikbjässarnas makt.

Med hänvisning till EU:s digitala marknadslag, DMA, säger en talesperson för företaget att de inte tror på en lansering i år i Europa.

Tidigare i juni avslöjade Apple att man ger sig i AI-kriget med satsningen Apple Intelligence. Satsningen inkluderar ett samarbete med OpenAI och ska göra deras chattbot Chat-GPT tillgänglig för Iphoneanvändare.

Den funktionen, bland andra, läggs på is på grund av oro för kraven om gemensamma standarder i DMA "kan tvinga oss att äventyra våra produkters integritet på ett sätt som riskerar användarnas personliga integritet och datasäkerhet".

Företaget säger att de är fast beslutna om att hitta en lösning med EU som gör det möjligt att leverera funktionerna utan att kompromissa med säkerheten.

Även Meta, som bland annat äger Instagram och Facebook, lät meddela tidigare denna månad att man skjuter fram planer på att träna artificiell intelligens med hjälp av europeiska användares innehåll, på begäran från den irländska dataskyddsmyndigheten.