DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Nu utökas vårdkonflikten – elevhälsan drabbas

Konflikten eskalerar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren SKR. En utökad blockad kommer att leda till att medlemmar inom elevhälsan omfattas av varslet. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Vård (TT)

Den pågående vårdkonflikten har hittills lett till att omkring 400 operationer har fått ställas in, visar en sammanställning från Dagens Samhälle.

Under eftermiddagen utökar Vårdförbundet sin blockad, den här gången riktad mot flera större kommuner.

Från och med klockan 16 i eftermiddag omfattas ytterligare 5 000 medlemmar i konflikten mellan fackliga Vårdförbundet och arbetsgivarna SKR och Sobona.

När konflikten eskalerar påverkas bland annat den kommunala elevhälsan och hemsjukvården, enligt Vårdförbundet.

Måndagens utökning av konflikten innebär att ytterligare 5 000 medlemmar i flera av landets större kommuner inte ska jobba övertid eller mertid. Arbetsgivaren kan heller inte genomföra nyanställningar. Sedan tidigare gäller blockaden alla medlemmar anställda av regionerna.

Dagens Samhälle har i en enkät undersökt hur många operationer som har ställts in eller senarelagts på grund av konflikten som nu har pågått i tre veckor. Enkäten genomfördes under föregående vecka och svar har samlats in från nästan alla regioner. Totalt handlar det om cirka 400 operationer som framför allt rör planerade icke-akuta operationer.

Ellen Ahinko Andersson/TT