RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Sannolikheten för räntesänkning: 80 procent

De flesta räknar med att riksbankschefen Erik Thedéen och hans direktion sänker styrräntan på onsdag. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Sannolikheten för att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter på onsdag ligger på 80 procent, enligt prissättningen på penningmarknaden.

Det är en oförändrad nivå jämfört med förra veckan, men det kan jämföras med en sannolikhet på 56 procent i början av april.

En tydlig skillnad mot förra veckans prissättning är att marknaden just nu ser fem–sex sänkningar framför sig till slutet av 2025. Det kan jämföras med de fyra–fem sänkningar under samma period som väntades enligt prissättningen för bara en vecka sedan.

– Där är det utsikterna globalt som påverkar. Hoppet lever om räntesänkningar från Fed (USA:s centralbank Federal Reserve). Det underlättar för Riksbanken att sänka också, säger Amanda Sundström, räntestrateg på banken SEB.

En sänkning på onsdag skulle vara den första styrräntesänkningen i Sverige på åtta år.

Det är "väldigt hög sannolikhet" att Europeiska centralbanken (ECB) hänger på Riksbanken med en räntesänkning i juni.

Sundström tror inte på några dramatiska effekter på kronan, även om Riksbanken går lite snabbare fram med räntesänkningar än ECB.

– Kronans utveckling styrs nu av förväntningarna på Fed. Inte för att det har med svenska förhållanden att göra, utan för att Feds ränta avgör marknadens riskaptit och de ekonomiska utsikterna globalt.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Inflationssiffror, prissättningsplaner och andra indikatorer som fortsätter att peka nedåt i Sverige ligger bakom de stabila förväntningarna på en sänkning under de gångna veckorna.

Till det kommer Riksbankens egna styrränteprognos från i mars – där det målas upp en bild av att det kan bli fyra–fem räntesänkningar på 0,25 procentenheter styck under 2024–2025, med start i maj eller juni. Detta skulle trycka ned styrräntan från dagens 4,00 procent till omkring 2,75–3,00 procent.

Skulle boräntan hänga med nedåt med 1,25 procentenheter skulle det dra ned månadskostnaden för ett bolån på 3 miljoner kronor med drygt 3 000 kronor per månad före ränteavdrag.