RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Gardell oroad: Riksbanken borde redan ha sänkt

Finansmannen Christer Gardell är en tung spelare på börsen via sin aktivistfond Cevian Capital. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Riksbanken är för sent ute även om Erik Thedéen slår till med en räntesänkning i veckan, enligt finansmannen Christer Gardell. Styrräntan borde redan ha sänkts, tycker han.

"Jag är orolig", säger han till TT om den penningpolitiska åtstramningens effekter.

"Jag hoppas att Riksbanken sänker i maj, men befarar att det blir i juni", skriver Christer Gardell i ett mejl till TT.

"Riksbanken måste sänka räntan för att få bättre fart på svensk ekonomi som går trögt nu", tillägger han.

"Problemet försvann för länge sedan"

Efter fyra kvartal i rad med negativ tillväxt tycker Gardell att Riksbanken redan borde ha hunnit dra ned styrräntan, som pressar ned konsumtion och investeringar i svensk ekonomi via högre räntor på allt från bolån till konsumtionslån och företagskrediter.

"Jag tycker det. I min bok försvann inflationsproblemet för länge sedan. Jag är orolig att nuvarande dynamik i ekonomin kommer att skapa ett inflationstryck som ligger klart under Riksbankens målsättning", skriver Gardell.

Han tycker inte att kronans försvagning mot euron och dollar – minus 5 respektive 8 procent sedan årsskiftet – är något skäl att fortsätta strama åt med räntan. Han bedömer inte risken för inflationsimpulser från högre importpriser – som kommer när kronan tappar i värde – som stor.

"De bör inte ta hänsyn till det. Däremot bör politikerna avlägsna detta problem genom att införa euron. En tidig sänkning kan innebära en viss försvagning men en del är säkert inprisat redan", skriver Gardell.

"En liten skitvaluta"

Gardell – som med sin aktivistfond Cevian Capital är en inflytelserik investerare på flera europeiska börser – har sedan en tid varit med och drivit på debatten om att införa euron i Sverige i stället för kronan. Bland annat med en uppmärksammad TT-intervju i december 2022 där han beskrev kronan som "en liten skitvaluta".

Enligt Gardell gör kronan – med sin stora riskpremie jämfört med större valutor – svenska hushåll och företag onödigt fattiga.

"De är fortfarande väldigt starka", skriver han om sina argument för att införa euron.

Joakim Goksör/TT