BROTTEN MOT FÖRETAGEN

”Danskar” visade sig vara bekanta – blåste företagare på miljoner

Svenska sedlar i en plånbok Bild: Fredrik Sandberg/TT

En företagare i Malmö tvingades under ett års tid föra över 3,2 miljoner till utpressare som utgav sig för att vara danskar. Men bakom hoten fanns bekanta till företagaren, skriver Sydsvenskan.

En vän till den 58-årige företagaren undrade om företagaren kunde stå som registrerad på två danska sportbilar och om han kunde ha pengarna på sitt konto vid en försäljning, för att efter det överföra summan till vännen, rapporterar Sydsvenskan.

Därefter kontaktades företagaren av personer som påstod sig vara de verkliga ägarna till bilarna och han betalade löpande pengar – i kombination med hot riktade mot sig– till personerna, sammanlagt 3,2 miljoner kronor. Bilägarna visade sig dock inte existera, istället identifierade polisen vännens son som mannen bakom bluffen. Utöver sonen åtalas 22 personer för penningtvätt.

– Vi tror att alla pengar har gått tillbaka till honom och att han och hans anhöriga har kunnat leva lyxliv med målsägandes pengar, säger polisutredaren Per-Eskil Hallberg, till tidningen.

Sydsvenskan: Låtsas-danskar lurade företagare på 3,2 miljoner