AI OCH AUTOMATISERING

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Med hjälp av den nya superdatorn är förhoppningen att nya proteinstrukturer kan tas fram som läkemedelskandidater. Pressbild. Bild: Nvidia

Tech (TT)

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Den nya superdatorn kallas Gefion och ska hjälpa danska nyckelindustrier inom vård- och läkemedelsforskning.

Novo Nordisk-stiftelsen och danska export- och investeringsfonden (Eifo) ligger bakom satsningen. Enligt amerikanska Nvidia, som står för en stor del av tekniken, blir Gefion en av världens 25 mest kraftfulla superdatorer.

Proteinbaserade läkemedel är vanliga, det kanske mest kända är insulin som används mot diabetes. Flera cancerläkemedel är också proteinbaserade. Problemet är att kandidaterna tar lång tid och är dyra att ta fram. Där hoppas forskare att generativ AI ska både snabba upp och förenkla processen.

"Banbrytande vetenskapliga upptäckter är baserade på data, och AI ger oss nu en aldrig tidigare skådad möjlighet att påskynda forskningen", säger Mads Krogsgaard Thomsen, vd för stiftelsen, i ett pressmeddelande.

Kostnaden beräknas till 700 miljoner danska kronor (en miljard svenska kronor) och superdatorn beräknas vara färdig för pilotprojekt innan året är slut.

Fakta

Superdatorn Gefion är egentligen en samling superdatorer – en så kallad superpod – som arbetar tillsammans. Gefion består av 191 superdatorer av typen DGX H100. Totalt rör det sig om 1 528 H100 Tensor core-grafikprocessorer, liksom 382 Intel Xeon Platinum-processorer.

Superdatorn kommer att ägas och drivas av ett eget bolag, som kallas Center for AI Innovation. Intjänade pengar ska återinvesteras.

Danska statens export- och investeringsfond blir en minoritetsägare med 15 procent av aktierna.