CYBERATTACKERNA

Hackerattack mot sjukhus i Stockholm

Sophiahemmet är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Arkivbild. Bild: Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott (TT)

Det privata sjukhuset Sophiahemmet i Stockholm har utsatts för en omfattande hackerattack. Det påverkar såväl telefoni som datorer.

Hackerattacken, som SVT Stockholm var först med att rapportera om, upptäcktes under natten mot tisdagen. Telefonin har slagits ut och datorerna har stängts av som en säkerhetsåtgärd, enligt chefläkare Marie Wickman Chantereau.

– Det är en stor och omfattande attack mot våra system, säger hon till TT.

Under tisdagen bedrivs vården på Sophiahemmet i princip som vanligt enligt säkerhets- och reservrutiner. Det finns inget som tyder på att patientdata har läckt ut.

Under eftermiddagen fattas ett nytt beslut om hur arbetet ska bedrivas framåt. Det avgörs av utvecklingen.

– Vi har ingen säker prognos i nuläget. Det viktigaste är patientsäkerheten, att den verksamheten kan bedrivas på ett korrekt vis.

Det kommer att upprättas en tillfällig telefonlinje så att patienter kan nå sjukhuset, men det kommer att vara begränsad telefoni så Wickman Chantereau uppmanar patienterna att bara ringa om de verkligen behöver komma i kontakt med Sophiahemmet.

Det är oklart vilken typ av attack det handlar om eller vem som ligger bakom, enligt Wickman Chantereau.

– Vi vet inte det alls och det är inte mitt uppdrag att spekulera i det heller, säger hon.

Har ni varit utsatta för något liknande förut?

– Nej. Men vi har diskuterat det, eftersom det har hänt i andra verksamheter. Vi har haft en god beredskap eftersom det här är något som kan hända i dag.

Sofia Eriksson/TT