EU:S FRAMTID

EU-uppgörelse om nya budgetregler

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och hennes kollegor i andra EU-länder får nya budgetregler att hålla sig till från 2025 efter en EU-kompromiss. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

EU-länderna och EU-parlamentet har gjort upp preliminärt om nya, moderniserade budgetregler som ska gälla för medlemsländerna från 2025.

Syftet har varit att få till regler som är något mer flexibla än de som gällt hittills (regler som få på allvar brydde sig om när det brände till) och som kan gynna tillväxt och investeringar samtidigt som budgetdisciplin inte kastas överbord.

Krav kvarstår på att länderna ska se till att statsskulden mätt som andel av BNP inte går över 60 procent och att budgetunderskottet är högst 3 procent. Om de nivåerna överskrids får länderna i normalfallet fyra år på sig att vända utvecklingen för skuld eller underskott och i vissa fall sju år, om det till exempel kan motiveras med att pengar behövs till stora investeringar i infrastruktur eller för grön omställning.

Förhandlingarna har varit en strid mellan de som vill hålla kvar vid regler i stil med de nuvarande, som Tyskland och nordiska länder och de som velat ha mer flexibla regler, däribland Frankrike och Italien.

Lars Larsson/TT