CYBERATTACKERNA

Cyberattacker allt större utmaning för Saab

Försvarskoncernen Saab rapporterar i samband bokslutet om hotet om cyberattacker och företagsspionage. Arkivbild Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Försvarskoncernen Saab skruvar nu upp försäljningsmålen. Bolaget kommer under året behöva anställa flera tusen nya medarbetare, enligt vd:n Micael Johansson. Bland bolagets utmaningar – ett ständigt hot om cyberattacker och företagsspionage.

I anslutning till Ukrainakriget och framförallt en generell upprustning runtom i världen har Saab rusat på Stockholmsbörsen och vuxit sig allt större.

I anslutning till bolagets bokslut meddelar man också en kursändring för 2023–2027 där man höjer tillväxtmålen radikalt.

– Många länder har gått igenom en reflektion om vad som behövs för att skydda sina samhällen och befolkning. Det här har skruvats upp år för år och det är en helt annan bild hur mycket pengar som kommer satsas i försvarsrelaterade sammanhang, säger Micael Johansson till TT.

Över 100 000 ansökningar

De förändrade tillväxtmålen innebär också förändringar när det gäller personalstyrka. I år anställde bolaget 2 500 nya medarbetare efter att haft över 100 000 ansökningar. Micael Johansson kan dock inte ge några exakta tal för hur det kommer se ut de närmaste åren.

– Jag skulle vilja säga att vi kommer att behöva anställa ett par tusen personer det här året, det är nog vår målbild. Sedan exakt hur den här kurvan ser ut beror på hur snabbt vi kan förändra våra processer. Vi ska också jobba för att kunna arbeta på ett lite annorlunda sätt, bli mera automatiserade så det är en kombination av olika saker.

Många attacker

Att bolaget numera hamnat i en helt annan position innebär också andra utmaningar än bara tillväxt och rekrytering. Försvarskoncernen är en tydlig måltavla för olika former av cyberattacker från aktörer utomlands.

– Vi har många många attacker varje dag som vi lyckligtvis kan hantera. Sedan har det växt enormt över åren och vi måste ligga före så att vi kan skydda oss. Det är en superviktig fråga men jag kan av naturliga skäl inte gå in på detaljer.

Ni ser alltså en tydlig ökning?

– Det är ingen tvekan om det. Att vi har konflikter i världen gör att det finns den typen av intressen för att störa oss men också att vi blivit mera relevanta och fler vill veta hur vi gör.

Vad är det mest av, rent företagsspionage eller hackerattacker för att till exempel avkräva lösesummor?

– Det vill jag helst inte kommentera men det är både och kan jag säga.

Tobias Österberg/TT

Fakta

I anslutning till bokslutet meddelar Saab att målet för 2023–2027 gällande organisk försäljningstillväxt nu ska ligga på cirka 15 procent jämfört med tidigare 10 procent.

För fjärde kvartalet redovisar bolaget en rörelsevinst på 1,4 miljarder kronor vilket kan jämföras med 1,3 miljarder samma period 2023.

Försäljningen uppgick till 16,1 miljarder (13,9 miljarder), vilket var högre än analytikernas förväntningar som låg på knappt 15,9 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår nu en utdelning till aktieägarna på 6,40 kronor per aktie, här låg förväntningarna på 6,87 kronor.