DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

USA:s handelsunderskott lägsta på tre år

USA:s handelsunderskott minskade med 18,7 procent under 2023 jämfört med föregående år, enligt statistik från handelsdepartementet. Arkivbild. Bild: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Underskottet i USA:s handelsbalans minskade i fjol till den lägsta nivån på tre år, enligt statistik från amerikanska handelsdepartementet.

För helåret 2023 var det totala handelsunderskottet drygt 773 miljarder dollar, motsvarande omkring 8 100 miljarder kronor. Det innebär en minskning med 18,7 procent från 951 miljarder dollar under 2022, som utgjorde det år med störst handelsunderskott hittills i statistiken som sträcker sig tillbaka till 1960.

Förvånansvärt motståndskraftig konsumtion under förra året bidrog till att stödja den amerikanska ekonomin, men analytiker väntar sig att effekterna av höjda styrräntor kommer att bita sig fast, bromsa konsumenternas konsumtion och öka importen.

Onsdagens statistik är goda nyheter för president Joe Biden, som jobbar hårt för att få väljarna att känna förtroende för hans hantering av ekonomin inför presidentvalet i november.