DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

"Katastrofnivå" när det gäller konkurser

Antalet konkurser har nått "nya katastrofala" nivåer enligt UC. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Konkurserna ökade i januari och kreditupplysningsföretagen räknar med att trenden kommer hålla i sig under 2024. Många bolag särskilt i restaurangbranschen kämpar för sin överlevnad.

Antalet konkurser steg under januari med 45 procent jämfört med samma period 2023 enligt månadsstatistik från UC.

"Konkurserna har nått nya katastrofala nivåer, inom vissa branscher är ökningen över hundra procent, i jämförelse med de redan höga konkurstalen i fjol", skriver UC i en kommentar.

Byggsektorn hårt drabbad

Den största ökningen, 170 procent, har skett inom vård och omsorg, därefter kommer hotell och restaurang med en uppgång på 113 procent.

I en prognos räknar UC med att 16 000 bolag riskerar att gå i konkurs under 2024 där flest bolag som löper hög risk att drabbas finns inom byggsektorn (13 procent) och därefter restaurangverksamhet (9 procent).

Även kreditupplysningsföretaget Syna har noterat utvecklingen. Bolagets vd Karl Stjerna pekar särskilt ut bygg- och fastighetsbranschen och restaurangbranschen som problemtyngd.

"Inom restaurangbranschen är det många som kämpar för sin överlevnad när hushållen håller allt hårdare i plånboken", säger han i en kommentar.

"Otroligt dystra siffror"

Både Syna och kredithanteringsföretaget Creditsafe anger antalet konkurser i januari till drygt 1 040. Creditsafe uppger att detta är det högsta antalet sedan mätningarna började 1999.

"Utvecklingen är tyvärr i linje med vår prognos, och det är otroligt dystra siffror", säger Creditsafes vd Henrik Jacobsson i en kommentar.

Även Karl Stjerna räknar med att antalet konkurser fortsatt kommer att ligga högt under året, och att små och medelstora företag är särskilt drabbade.

"Många företag har försökt hålla ut, men i takt med ett sinande kassaflöde och krympande orderböcker står man inför faktum: att det inte går att driva verksamheten vidare".