KRIGET I UKRAINA

Kryphål i sanktionerna röjs i Finland

Ett ryskt frakttåg på väg mot Ryssland vid den finländska gränsorten Vainikkala. Bilden togs i november. Arkivbild. Bild: Lauri Heino/Lehtikuva via AP/TT

Finland (TT)

Mängder av sanktionsbelagda och känsliga varor har passerat Finland på vägen till Ryssland under Ukrainakrigets gång.

Flera kryphål har avslöjats och hundratals fall utreds.

Två företag med bas i finländska Vanda misstänks ha slussat fler än 3 500 drönare samt känslig elektronik som mikrokontroller och halvledare till Ryssland i strid med de omfattande sanktionerna som följt på Ukrainakriget.

Fem personer, däribland en man som äger företaget och en speditör, står åtalade. Det totala värdet av exporten beräknas till över motsvarande 30 miljoner kronor och företagens omsättning har växt markant under kriget.

– Vi ser det som tydligt att man har tagit emot instruktioner från ett annat land, enligt vår uppfattning från Ryssland, sade tullchefen Hannu Sinkkonen till nyhetsbyrån STT i december.

Hundratals utredningar

I höstas meddelade den finländska tullpolisen att det pågick fler än 600 utredningar av misstänkta sanktionsbrott.

Public service-bolaget Yle har hittat fler än 20 företag i Finland som har exporterat eller transporterat potentiellt känsliga produkter till Ryssland sedan början av 2022.

Många av de exportvaror som uppmärksammas är militära eller skulle kunna ha militära användningsområden.

I flera fall har mottagarna koppling till den ryska militärens underleverantörer eller den ryska säkerhetsapparaten, enligt Yle.

Ett av dessa företag, ett sanktionsbelagt skeppsvarv i S:t Petersburg, visar på sin hemsida upp ett formellt brev från den ryska säkerhetspolisen FSB, som tackar för att det har fullföljt statliga upphandlingar av varor som omfattas av EU:s sanktioner.

Via annan granne

Ett finländskt företag har exporterat radarutrustning till Kazakstan och när Svenska Yle granskar transporten finner de många tecken som tyder på att utrustningen kan ha hamnat i Ryssland. Kazakstan pekas ut som ett tydligt transitland med en skenande export av radarsystem till Ryssland.

Ett företag i Villmanstrand har exporterat dieselmotorer, sensorer, bränslepumpar.

Exporten av grävmaskiner och andra tunga arbetsfordon till Ryssland via Finland ökade snabbt under 2022, rapporterar Yle vidare. Experter framhåller att dessa kan användas i militära syften och att inte alla fordonstyper omfattas av sanktionerna.

I ett uppmärksammat spionerimål i Sverige i höstas framgick det att den åtalade rysk-svenske mannen, som senare friades, hade använt sig av finländska företag för att leverera sanktionsbelagd teknologi till Ryssland.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Gränsövergången Nuijamaa utanför Villmanstrand i södra Finland. Arkivbild. Bild: Lauri Heino/Lehtikuva via AP/TT