DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Ökade kostnader slår mot skolmaten

Matbespisning i en skola Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

7 av 10 kostchefer larmar för att kostnadsökningarna hindrar dem från att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten, visar en ny undersökning från Lantbrukarnas Riksförbund.

Stigande kostnader i form av inflation och räntehöjningar påverkar skolmatens kvalitet. Det visar LRF Mjölks stora kostchefsundersökning. 224 av 290 kommuner har deltagit och resultatet är nedslående. Billigare råvaror, mindre portioner och mer hel- och halvfabrikat på tallriken är några konsekvenser av utvecklingen.

– Vi vet sedan tidigare studier att en av tre elever i grundskolan ofta börjar skoldagen på tom mage. Den andelen är särskilt hög i utsatta områden och bland tjejer. Samtidigt vet vi att skolmaten inte bara är en kritisk del av barns och ungas näringsintag, den har också betydelse för deras inlärning, hälsa och långsiktiga matvanor under resten av livet, säger Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på LRF Mjölk, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: 7 av 10 kostchefer larmar: kostnadsökningar går ut över skolmaten