PRIVATEKONOMI

Pantbanken: "Folk gräver djupare i lådorna"

Pantbanker har sett en stor ökning av kunder 2023 efter ett tufft privatekonomiskt år för många. Arkivbild. Bild: Sören Andersson/TT

Ekonomi (TT)

Det svåra ekonomiska läget för många under 2023 märks hos pantbankerna i Sverige. Många nya kunder, nya lån och fler saker som går till auktion vittnar branschen om.

Det har varit ett tufft privatekonomiskt år för många med ökad inflation, stigande räntor och ökade vardagskostnader. Det har lett till att pantbankerna runtom i Sverige har fått helt nya kunder.

På Sefina Pantbank ser man att det är framförallt nya kunder som hittar till pantbankerna. Under 2023 ökade antalet nya kunder med tolv procent.

– Vi har haft en stadig uppgång hela året. Annars brukar det komma i toppar och dalar, efter julen när det kan vara knapert innan januarilönen och efter semestern. Vi är nära rekordnivåer för året 2023, säger vd Annette Karlberg.

Vill täcka oförutsedda kostnader

Enligt Karlberg är det oftast oförutsedda kostnader, såsom en dyr tandläkarräkning eller nya vinterkläder som gör att folk söker sig till pantbankerna.

– Min gissning är att det beror på att folk inte har lika mycket luft i sin ekonomi längre. Jag tror det här året har varit en ögonöppnare för många med hur låga marginaler man faktiskt har när det kommer till oförutsedda utgifter, säger hon.

Även på Pantbanken Sverige ser man tydligt samma trend med ett ökat intresse för pantbanker. På ett år har företagets utlåning ökat med 20 procent på ett år.

– Det är en exceptionell ökning. Jag har varit med sedan 80-talet och det var länge sedan vi hade en sådan här ökning, säger vd Peter Sundström.

Anledningen till ökningen hos Pantbanken Sverige är det tuffa läget med stor inflation. Men kunderna har inte betett sig som "vanligt" under en lågkonjunktur, enligt Pantbanken Sveriges vd. Snarare tvärtom.

– Under en lågkonjunktur brukar inte människor i lika stor utsträckning vända sig till pantbanker. Skillnaden är att människor helt enkelt inte hann med privatekonomiskt under 2022 och 2023 på grund av inflationskrisen, säger han.

"Folk suger på ramarna"

Men det beteendet har ändrats. Nu upplever pantbankerna de mer klassiska tecknen på en lågkonjunktur, som att människor tar mindre lån och även låter fler saker förfalla till auktion än tidigare – eftersom ekonomin till att hämta ut sakerna inte finns.

– Folk suger på ramarna och gräver djupare i lådorna nu. De kommer med fem eller sex olika grejer och frågar vad de är värda. De letar lite mer i gömmorna för att hitta saker att pantsätta eller sälja, säger Sundström.

Men ökningen bland Sveriges pantbanker kommer inte att hålla i sig, tror han. 2024 kommer det minskade köptrycket även märkas hos pantbankerna.

– Konsumtionen minskar och även då behovet av att låna pengar. Jag är ganska säker på att marknaden kommer att stabilisera sig.

Moa Persson/TT