KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Brittisk uranproduktion ska fasa ut rysk

Investeringen är en del av de brittiska planerna på att leverera upp till 24 gigawatt el från kärnkraft till 2050, en fjärdedel av Storbritanniens elbehov. Arkivbild. Bild: Kin Cheung/AP/tt

Storbritannien (TT-AFP)

Storbritannien vill producera ett avancerat kärnbränsle som för tillfället bara går att köpa från Ryssland, meddelar den brittiska regeringen.

300 miljoner pund, motsvarande 3,9 miljarder kronor, investeras för att utveckla så kallat Haleu-bränsle, som består av uran med en anrikning på mellan fem och tjugo procent.

Produktion av bränslet har nyligen startat i USA, men för tillfället finns endast en rysk anläggning som producerar uranet i kommersiell skala, enligt FN:s atomenergiorgan IAEA.

"Vi stod upp mot Putin på olje-, gas- och finansmarknaderna. Vi kommer inte att låta honom utpressa oss med kärnbränsle", säger Claire Coutinho, minister för energisäkerhet, i ett uttalande.

"Detta kommer att vara avgörande för energisäkerhet hemma och utomlands", tillägger hon.

Bränslet behövs för att driva många nya avancerade kärnreaktorer, däribland små modulära reaktorer som Storbritannien planerar att bygga.

Investeringen är en del av de brittiska planerna på att leverera upp till 24 gigawatt el från kärnkraft till 2050, en fjärdedel av Storbritanniens elbehov.