USA:S EKONOMI

USA:s statsskuld över 34 biljoner dollar

Den amerikanska statsskulden har passerat 34 biljoner dollar. Just nu är det inget problem för USA, men ökningstakten oroar ekonomer. Arkivbild. Bild: Mark Lennihan/AP/TT

Ekonomi (TT-AP)

USA:s statsskuld har klättrat över 34 biljoner dollar brutto, enligt en rapport från det amerikanska finansdepartementet. Det är fem år tidigare än tidigare förutspått.

Och snart måste den amerikanska kongressen enas om ett nytt skuldtak, den nuvarande uppgörelsen gäller januari ut. Men motsättningar mellan Republikanerna å ena sidan och president Joe Biden och Demokraterna på den andra är stora.

Ökar snabbare

Skälet till att skulden har ökat mycket snabbare än förväntat är framförallt ökad upplåning, både under förre presidenten Donald Trumps tid vid makten och under Bidens tid, för att hålla ekonomin igång under pandemin och stötta återhämtningen.

Inflationen har fått kostnaderna, i form av räntor, för skulden att stiga.

Om den del av statsskulden som den amerikanska staten har till sig själv räknas bort så är skulden 27 biljoner dollar netto.

Det motsvarar, i grova drag, USA:s bruttonationalprodukt (BNP), det vill säga det samlade värdet av det som produceras i landet under ett år.

Kan bli problem

Hittills verkar skulden inte vara något allvarligt problem för USA. Staten har inga större svårigheter att låna mera och storleken verkar inte påverka ekonomin negativt. Men bedömare varnar för att den, på lite sikt, kan bli ett större problem.

– Hittills har Washington gjort av med pengar som om våra resurser är outtömliga. Men i slutändan existerar det inga gratisluncher, säger Sung Win Sohn, som lär ut ekonomi på Loyola Marymount-universitet, till AP.

Det finns risk för att nedskärningar tvingas fram i sjuk- och socialförsäkringsprogram, till exempel.

Rättad version: I tidigare versioner angavs fel svensk benämning för det amerikanska talet trillions.