Mærsk återupptar trafiken på Röda havet

Mærsk återupptar nu trafiken via Röda havet. Arkivbild. Bild: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Ekonomi (TT)

Danska Mærsk återupptar nu transporter via Röda havet. På bolagets hemsida redovisar bolaget en rad fraktfartyg med bland annat med destination Rotterdam som ska ta sig via Röda havet till bland annat Europa.

Beskedet kommer efter att en USA-ledd skyddsstyrka meddelat att man ska patrullera regionen för att därigenom undvika ytterligare attacker på fraktfartyg genomförda av den islamistiska Huthi-rörelsen i Jemen.

Beskedet från Mærsk kommer dock samtidigt som konkurrenten, det tyska bolaget Hapag-Lloyd, meddelar att man fortsatt kommer att undvika Röda havet på grund av att det anses för farligt och i stället låta sina fartyg den betydligt mera tidsomfattande rutten söder om Godahoppsudden.

En ny bedömning ska göras nu på fredag enligt rederiet. Ett flertal fraktfartyg har den senaste tiden attackerats som ett led av ökad aktivitet från Huthi-rörelsen genom bland annat drönare.

Rörelsen har hotat att anfalla fartyg som kan tänkas gynna Israel – detta som en hämnd för Gazakriget. USA i sin tur har anklagat Iran för att vara inblandat i attackerna, anklagelser som Iran dock slagit ifrån sig.