Argentinas president börjar chockterapin

Argentinas nye president, "anarkokapitalisten" Javier Milei lägger fram hundratals förslag för att avreglera landets krisande ekonomi. Arkivbild. Bild: Julian Bongiovanni/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Argentinas nye president, högerpolitikern och självutnämnde anarkokapitalisten Javier Milei, gick till val på att behandla landets krisande ekonomi med chockterapi. Nu lägger han fram flera hundra förslag som går ut på att avreglera ekonomin.

Bland annat vill Milei avskaffa en lag som reglerar hyror och slopa regler som hindrar privatisering av statliga företag. Han vill också göra om arbetsmarknadslagarna för att underlätta skapandet av fler jobb.

Avregleringar ska också genomföras, föreslår Milei, inom turism, internettjänster, läkemedel, vinproduktion och handel med utlandet.

– Målet är att börja återuppbygga landet och minska mängden regler som har hämmat och förhindrat ekonomin att växa till, säger Milei ett tv-sänt tal från presidentpalatset.

Där, i palatset, har han nu bara suttit i tio dagar sedan han tillträdde. Men han har inte tid att vänta om han ska uppfylla sina vallöften om att bringa reda i landets ekonomi och pressa ner inflationen. Han ska göra det i ett läge där den senare ligger på 140 procent och 18 miljoner av landets befolkning på 45,8 miljoner bedöms leva i fattigdom.

Milei och hans styre har redan devalverat, eller skrivit ned, värdet på landets valuta peson med 50 procent. Och subventionerna för bränsle och transporter ska minskas kraftigt.