RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ledare: Riksbankens stimulanspolitik en dyrköpt läxa

JÖNKÖPING, SVERIGE 20231123Riksbankschef Erik Thedéen på Riksbankens pressträff på Universitetsbiblioteket i Jönköping.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Riksbankens expansiva penningpolitik som ett sätt att möta kriser skapar stora problem i samhällsekonomin, skriver Mattias Svensson i en SvD-ledare.

De ständiga stimulansåtgärderna bland västvärldens centralbanker har blivit ett permanent inslag för att hantera återkommande kriser. Problemet är att låga eller negativa räntor och kvantitativa lättnader leder till inflation på aktie- och bostadsmarknaden, och ökar de ekonomiska klyftorna.

I Sverige har Riksbankens stimulanser också blåst upp bostadspriser, vilket har fördjupat ojämlikheten, skriver Mattias Svensson.

Riksbanken bör vara vaksam med fortsatta obligationköp då det kan leda till ytterligare bubblor och underminera konkurrensen. Nu behövs mer återhållsamhet till stimulanser och det är värt att ifrågasätta effektiviteten och säkerheten i den nuvarande expansiva penningpolitiken.

Svenska Dagbladet: Riksbankens billiga krediter kan komma att stå oss dyrt