RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Nytt hopp om sänkta boräntor

Snart kan det bli billigare att bo. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

De höga boräntornas tid ser snart ut att vara förbi. Sänkningar är nu att vänta: först de bundna men snart även de rörliga.

– Det kan bli i sommar, eller redan i vår, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Nu kan vi faktiskt hoppas på räntesänkningar, enligt Annika Winsth. Inflationsbeskedet här hemma och den amerikanska centralbanken Feds beslut att lämna styrräntan oförändrad, och dessutom börja prata om tre räntesänkningar nästa år, innebär att det blir lättare för Riksbanken att sänka sin styrränta nu, tror hon.

– Det här talar för att Riksbanken sänker tidigare än vad vi trott, säger Annika Winsth.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, håller med.

– Det här är jättebra nyheter, säger hon.

Enligt Annika Winsth har Nordea trott att Riksbankens räntesänkningar kommer till hösten, men nu kan de alltså komma tidigare.

Sänker styrräntan tidigare

Robert Boije, chefsekonom på statliga SBAB, konstaterar dock att beskeden från Fed och den svenska inflationssiffran är i linje med vad han trott.

– Vi har stuckit ut hakan och sagt att vi tror att Riksbanken kommer att sänka sin styrränta flera gånger nästa år.

Nu ska Europeiska centralbanken också komma med besked, och det kan putta på det hela ännu mer i den riktningen, tror han. Dessutom har den svenska ekonomin påverkats kraftigt av räntehöjningarna. Det talar för att Riksbanken kommer att börja sänka snart, enligt Robert Boije.

– Men det kan komma bakslag, förstås, säger han.

Bundna räntor faller

De bundna bolåneräntorna har fallit något på senare tid. Det beror på att marknaden redan har prisat in förväntat positiva besked om lägre inflation, förklarar de. Men det kan komma mer nu, marknaden tar till sig de positiva beskeden, och de långa räntorna kan falla ännu mer. Det påverkar de bundna bolånen.

– De kan sänkas. Men de kommer inte bli till de nivåer som vi hade innan räntorna började höjas. Fast ännu är det lite tidigt att binda sin ränta, säger Annika Winsth.

Alexandra Stråberg tror också att de bundna bolåneräntorna kommer att falla tillbaka framöver.

De rörliga tremånadersräntorna, som de flesta har, lär dock ligga kvar på den nivå de har nu, tror hon.

– De börjar sänkas först då Riksbanken börjas sänka sin styrränta, säger hon, och förklarar att Länsförsäkringar hittills trott på räntesänkningar efter sommaren.

Men nu tror också hon att det kan komma tidigare.

– Men Riksbanken kommer att vara lite försiktig. Jädrar vad de har slitit för att få ned inflationen, de kommer inte att att vilja sänka räntan för tidigt nu, säger Alexandra Stråberg.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Riksbankens styrränta ligger nu på 4 procent, efter nio höjningar sedan maj 2022. Det gör att bolåneräntan landar på cirka 5 procent. De senaste veckorna har dock flera bolåneaktörer aviserat räntesänkningar på bundna bolån.

Vägen upp har varit mycket jobbig för hushållen. Ett lån på en miljon kostade 2 000 kronor per månad för ett år sedan, då räntan låg på 2,4 procent. Nu kostar det 4 170 kronor då räntan är 5 procent.

Två miljoner i lån kostade 4 000 kronor per månad i november i fjol, nu kostar det 8 330 kronor per månad.

För 3 miljoner fick man betala 6 000 kronor, nu kostar det 12 530 kronor.

4 miljoner kostade 8 000, nu är kostnaden 16 670 kronor per månad.

Men snart kan det bära av nedåt.

Lån på 1 miljon kronor faller till 3 970 kronor per månad om boräntan sänks 0,25 procent till 4,75 procent, till 3 750 kronor om boräntan blir 4,5 procent, 3 540 kronor om boräntan blir 4,25 procent och 3 330 kronor om boräntan faller tillbaka till 4 procent.

Källa: Hypoteket