GRÖNA NÄRINGAR

Oro för ålen i fiskeavtal

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Ett fortsatt begränsat ålfiske i Östersjön lever kvar sedan EU-ländernas fiskeministrar nattmanglat sig fram till en uppgörelse om kommande kvoter i främst Nordsjön och Atlanten.

Ålfisket kommer att vara stängt från åtminstone den 15 september till den 15 mars.

– Vi har fått till en stängningsperiod som är relativt snarlik den som Sverige haft tidigare, vilket är bra – för då finns det kvar en möjlighet till begränsat varsamt hållbart fiske som är ett viktigt kulturarv i Sverige, samtidigt som vi värnar ålens vandring ut ur Östersjön, berättar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) efter tisdagens uppgörelse i Bryssel.

Helt nöjd är han ändå inte.

– Viss oro kan jag känna till att man utökat fiskemöjligheten med 20 dagar för glasål (ålyngel). Det i sig är inte utvecklande för ålen som art. Det bästa är om den får simma tillbaka och föröka sig i Sargassohavet, säger Kullgren som tillsammans med Estland och Tyskland krävt en ordentlig utredning av konsekvenserna till nästa år.

Kvotförhandlingarna pågick från i söndags till lunchtid på tisdagen och ägnades framför allt åt tvister kring läget i Biscayabukten.

Wiktor Nummelin/TT