ELKRISEN

IKEM: Staten måste ta ansvaret för att bygga ut elnätet

Malin Johansson, ansvarig energi- och klimatpolitik, IKEM. Foto: Bengt Säll

IKEM är kritiskt mot Svenska kraftnäts utspel att inte ens med en kraftig utbyggnad så klarar stamnätet att sörja för industrins omställning.

– Företagen är beredda att göra de investeringar som krävs för att ställa om, men då måste staten samtidigt kunna hålla minst samma tempo för att leverera den fossilfria el och energi som krävs. Det här duger inte. Man kan inte utse industrin till Sveriges miljörörelse och samtidigt omöjliggöra omställningen, säger Malin Johansson, ansvarig energi- och klimatpolitik, IKEM, i ett uttalande.

IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, menar att staten nu måste ta ett större ansvar för att industrins klimatomställningen ska bli möjlig.

– Det tar idag alldeles för lång tid att få tillstånd och att bygga, under den tiden förlorar vi både i konkurrenskraft och klimatpåverkan. Elsystemet måste bli ett riksintresse och staten måste ta det överordnade ansvaret för utbyggnaden, säger Malin Johansson, ansvarig energi- och klimatpolitik, IKEM, i ett pressmeddelande.

PM: Utan effekt ingen omställning – Gör elsystemet till riksintresse