AI OCH AUTOMATISERING

Google lanserar ny AI: "Bäst hittills"

Googles vd Sundar Pichai tror på Gemini. Arkivbild. Bild: Eric Risberg/AP/TT

Tech (TT)

Google lanserar en ny AI-modell. Gemini är – enligt Google själva – bättre än konkurrenten Chat GPT och klarar av både text, video, bild och ljud.

I ett blogginlägg berättar Google om Gemini, den nya AI-modellen som innebär "en ny era" för AI. Till skillnad från andra AI-modeller är Gemini multifunktionell från grunden och inte hoplappad att klara av både text och video i efterhand, om Google själva får berätta.

Techjätten skriver vidare att AI-tjänsten Bard numera har Gemini i sig och att även de med en Pixel-mobil ska kunna dra nytta av Gemini – eftersom Google tänker lansera modellen i tre olika storlekar beroende på hur mycket datakraft som finns att tillgå.

Gemini ska även vara "bäst i klassen" när det kommer till saker som säkerhet.

Kampen om AI-tronen har blivit techvärldens senaste kapplöpning efter saker som blockkedjor, Metaverse och Internet of things (uppkopplade saker). Googles utspel med Gemini ska ses i sammanhanget av att Microsoft och Open AI har tagit en stor del av uppmärksamheten den senaste tiden med Chat GPT och alla turer kring fara och nytta med ännu kraftfullare AI.

Marcus Alexandersson/TT