ENERGIPRISERNA

Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen

Ringhals 4 ligger nere sedan natten till onsdag. Arkivbild. Bild: Annika Örnborg/Ringhals/TT

Ekonomi (TT)

Återstarten av kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 skjuts upp ännu en gång. Från att reaktorn skulle startat igen på söndagskvällen, är tidig måndag morgon den nya prognosen för återstart.

Starten har redan skjutits upp ett flertal gånger. Nu är prognosen klockan 4 måndag morgon, rapporterar P4 Halland. Enligt Ringhals presstalesperson Per Axbrink tar det tid för generator att starta.

Måndagens spotpris på el stiger i hela landet, efter en tillfällig dipp under söndagen.

Elproduktionen har legat nere sedan natten till i onsdags. Först var tanken att dra i gång produktionen igen under lördagskvällen, men det sköts upp ett dygn.

Avbrottet beror på en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer.

– Vi tar den tid vi behöver för att göra en felsökning. Säkerheten kommer alltid först, sade presstalespersonen Anna Wallrud tidigare på söndagen.

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals har lett till höga elpriser i södra Sverige i veckan. I torsdags låg priset i elområde 3 och 4 i genomsnitt på 1,90 kronor per kilowattimme – den tredje högsta siffran sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Söndagens snittpris i elområde 3 och 4 låg på 1,2 kronor per kilowattimme, enligt Nord Pool. Måndagens spotpris stiger dock till 1,7 kronor per kilowattimme i hela landet. En väntande kraftig kylknäpp skulle kunna vara en förklaring.

Produktionsstoppet på Ringhals sammanföll med att en reaktor i Finland också låg nere, vid kärnkraftverket i Olkiluoto. Men sedan torsdag kväll producerar den finska reaktorn el igen.