ENERGIPRISERNA

Stigande elpriser trots återstart av Ringhals 4

Ringhals 4 ligger nere sedan natten till onsdag. Arkivbild. Bild: Annika Örnborg/Ringhals/TT

Ekonomi (TT)

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 ska starta igen på söndagskvällen klockan 20. Trots beskedet stiger måndagens spotpris i hela landet, efter en tillfällig dipp under söndagen.

– Planen är fortsatt att vi återstartar i kväll, säger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef på Ringhals.

Elproduktionen har legat nere sedan natten till i onsdags. Först var tanken att dra igång produktionen igen under lördagskvällen, men det sköts upp ett dygn.

Avbrottet beror på en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer.

– Vi tar den tid vi behöver för att göra en felsökning. Säkerheten kommer alltid först, säger Anna Wallrud.

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals har lett till höga elpriser i södra Sverige i veckan. I torsdags låg priset i elområde 3 och 4 i genomsnitt på 1,90 kronor per kilowattimme – den tredje högsta siffran sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Söndagens snittpris i elområde 3 och 4 låg på 1,2 kronor per kilowattimme, enligt Nord Pool. Måndagens spotpris stiger dock till 1,7 kronor per kilowattimme i hela landet. En väntande kraftig kylknäpp skulle kunna vara en förklaring.

Produktionsstoppet på Ringhals sammanföll med att en reaktor i Finland också låg nere, vid kärnkraftverket i Olkiluoto. Men sedan torsdag kväll producerar den finska reaktorn el igen.