AI OCH AUTOMATISERING

AI skriver hemtentor – fler studenter fuskar

Fler studenter fuskar med hjälp av AI-teknik. Arkivbild. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Skola (TT)

Det blir allt vanligare att studenter på högskolor och universitet fuskar med hjälp av AI, rapporterar P4 Jönköping.

Över 90 personer har blivit varnade för att de använt chattbotar vid hemtentor och inlämningsuppgifter i år. När fusket kartlades för knappt ett år sedan hittades inga exempel på AI-fusk.

Studenterna som åkt fast finns på många olika högskolor och universitet i landet, och studerar på en rad olika utbildningar. Allt ifrån blivande läkare till bibliotekarier och ingenjörer har fuskat med hjälp av AI. I många av fallen nämns den populära textroboten Chat GPT.

För att stävja fusket ser det ut att bli fler övervakade salstentor för svenska studenter framöver.

– Det är det intrycket man får, att det blir mer och mer salstentor och färre hemtentor, för då kan man ju inte fuska med hjälp av AI, säger Pontus Kyrk, jurist på Universitetskanslersämbetet, till P4.

Fakta

Chat GPT har skapats av företaget Open AI och är en textrobot som tränats i att generera text. Den kan enligt utvecklarna svara på uppföljningsfrågor och rätta sig själv.

Roboten har lärt sig konversera genom att analysera enorma mängder texter från internet, den fick stort genomslag under hösten 2022.

Datan som tjänsten bygger på är till allra största delen insamlad fram till och med september 2021, händelser som inträffat därefter har den därför rent tekniskt ingen kännedom om.

Open AI grundades 2015 av några techentreprenörer, bland andra nuvarande vd:n Sam Altman samt Elon Musk, och är baserat i San Francisco. Uppdraget är att bygga artificiell intelligens som ska vara till nytta för mänskligheten.