FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Ny miljardförlust för SAS

Ett SAS-plan på norska Gardermoen. Bild: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Det krisdrabbade flygbolaget SAS redovisar ännu en miljardförlust.

Men vd Anko van der Werff säger att det nu finns avtal som ger tillräckligt med pengar för att bolaget ska ta sig ur krisen och rekonstruktionsprocessen.

SAS redovisar förlust före skatt på 2,1 miljarder kronor för perioden augusti-oktober i år. Det kan jämföras med förlusten på 1,7 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Intäkterna steg till 12 miljarder, upp från 10,6 miljarder.

Under kvartalet reste 6,8 miljoner passagerare med bolaget, enligt kvartalsrapporten.

Enligt SAS-chefen Anko van der Werff gör SAS framsteg i den så kallade kapitel 11-processen i USA. Han pekar på det redan kända avtalet med Castlelake, Air France-KLM och Lind Invest, som innebär en investering i det rekonstruerade SAS med cirka 13,2 miljarder kronor. Där ingår 5,2 miljarder i nya onoterade aktier och cirka 8 miljarder i lån mot säkerheter.

"Vi har för närvarande som målsättning att få chapter 11-planen godkänd av den amerikanska domstolen i början av 2024, för att därefter erhålla regulatoriska godkännanden och genomföra en svensk företagsrekonstruktion på SAS AB-nivå", skriver SAS.

Samtliga stamaktier i SAS förväntas i denna process bli lösas in och avnoteras – någon gång under andra kvartalet 2024, enligt SAS-chefen.

"Därmed förväntas det inte finnas något värde kvar för befintliga aktieägare i SAS AB och ersättningen till innehavarna av kommersiella hybridobligationer förväntas bli förhållandevis liten", skriver han i rapporten.