FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Dyrare att flyga från Danmark

Den danska regeringen föreslår en ny flygavgift, som från 2025 kommer att göra en genomsnittlig flygresa drygt 100 svenska kronor dyrare och därefter höjas ytterligare. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Danmark (TT-Ritzau)

Det kommer att bli dyrare att flyga från Danmark, där regeringen från och med 2025 planerar att införa en ny flygavgift. För långresor handlar det om åtskilliga hundralappar.

Exempelvis blir den nya flygavgiften till Bangkok cirka 600 svenska kronor och till New York cirka 375 svenska kronor, enligt danska skatteministeriets exempellista.

Planen är en gradvis höjning från i snitt cirka 110 svenska kronor per resa de första tre åren upp till drygt 150 svenska kronor år 2030 för en genomsnittlig flygresa.

Pengarna som den nya avgiften genererar ska användas till en grön omställning av danskt inrikesflyg, enligt den danska regeringens förslag. En del av pengarna kommer också att användas till stöd för de äldre som har lägst inkomst.

Storleken på avgiften kommer att variera beroende på hur lång resan är. År 2030 ska den som gör en resa ut i Europa i snitt betala motsvarande omkring 94 svenska kronor. Avgiften ska tas ut av alla som flyger från Danmark med undantag för dem som bara mellanlandar.