DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Krisen för sporthandeln: "Riskerar bli värre"

Detaljhandeln står inför tuffa tider. Och sporthandeln utgör inget undantag. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Detaljhandeln upplever kärva tider – och sporthandeln är inget undantag.

Butiker går i konkurs och kedjor redovisar rejält minskad omsättning.

– Det riskerar att bli värre innan det blir bättre, säger Jonas Linder, vd för branschorganisationen Svenskt Sportforum.

Nyligen gick tre av Team Sportias butiker i konkurs i Göteborgsområdet.

– Det är klassiska problem för detaljhandeln, inte minst inom sportsegmentet. Stora volymer ska ut till små marginaler, därtill är det hård konkurrens och kundtillströmningen är relativt mättad. För höga kostnader och för dålig lönsamhet, det är inte "rocket science" direkt, sade konkursförvaltaren Johan Sölveland till GP.

Den norska sportkedjan XXL, som har etablerat sig på flera orter i Sverige, redovisade också ett svagt tredje kvartal med missade förväntningar och minskad omsättning.

“Vi är inte nöjda med resultatet för det tredje kvartalet”, skrev vd Freddy Sobin i rapporten.

I samband med kvartalsrapporten meddelade XXL också att bolaget ska se över möjligheten att stänga ned olönsamma butiker – för att försöka vända den dystra utvecklingen. Hur många butiker som kan beröras av detta är ännu okänt.

"Hela branschen hoppas på vintern"

Minskad efterfrågan, kraftiga rabatter och höga lagernivåer uppströms i värdekedjan pressar en redan hårt ansatt bransch.

En annan aspekt som orsakar huvudbry för handeln är vädret. Oförutsägbarheten beskrivs som ett lika stort bekymmer som konjunkturen.

– Vädret har inte varit gynnsamt under en längre tid. Vi hade en mild vinter i fjol, en förhållandevis kall sommar och en varm inledning på hösten, säger Jonas Linder, vd på Svenskt Sportforum.

– Hela branschen hoppas på en fin vinter med mycket snö, från norr till söder.

Han fortsätter:

– På kort sikt riskerar läget att bli värre innan det blir bättre.

Tuff konkurrenssituation

Enligt branschorganisationens senaste index – med tredje kvartalet 2023 inräknat – och som bland annat inrymmer försäljningsstatistik, har sporthandeln nu upplevt sju kvartal i rad med negativ utveckling.

– Samtidigt ska man komma ihåg att vi dessförinnan hade riktigt starka år med god tillväxt och lönsamhet, tillägger Jonas Linder.

Utöver självskrivna faktorer som medföljer det ansträngda konjunkturläget behöver branschen hantera kostnadsökningar kopplat till inköp, hyror och personal, påpekar han.

Detta skapar en tuff konkurrenssituationen där flera aktörer försöker få balans i sina lager, enligt Jonas Linder.

Trots det tuffa läget försöker han blicka framåt med viss tillförsikt.

– På längre sikt är jag desto mer hoppfull. Dels räknar jag med att konjunkturläget stabiliseras. Sedan är den övergripande trenden och intresset för hälsa och sport fortsatt stark, vilket gynnar oss.

Joakim Hugert Lundberg/TT

Sporthandeln har upplevt sju kvartal i rad med negativ utveckling. Arkivbild. Bild: Berit Roald/NTB/TT