DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Nu ökar varslen – här är branscherna som drabbas hårdast

Byggbranschen brukar drabbas tidigt av lågkonjunkturer. Bild: Janerik Henriksson/TT

Trots lågkonjunktur och räntehöjningar har arbetslösheten hittills inte ökat i Sverige. Men nu ser varslen ut att ta fart. I september ökade varslen med 242 procent - och en del branscher drabbas hårdare än andra, skriver GP.

I september ska drygt 6 500 personer ha varslats om uppsägning, vilket är en ökning på 242 procent jämfört med samma månad förra året. Det enligt siffror från Arbetsförmedlingen, som Göteborgsposten har tagit del av.

Enligt uppgifter till tidningen är det främst bygg, tillverkningsindustri och handel som drabbas i det här läget. Det är branscher som ofta påverkas av lågkonjunkturer, men den här gången har det dröjt ovanligt länge. Enligt Kerstin Eriksson, analytiker på Arbetsförmedlingen, kan det bero på så kallad ”labour hoarding”, det vill säga att företag har undvikit att säga upp personal för att inte riskera att stå utan medarbetare när utvecklingen vänder.

– Det var något som märktes efter pandemin, att det var svårt för många företag att hitta personal. Det har varit en kompetensbrist i många branscher, vilket kan ha lett till att företag har haft en ökad benägenhet att behålla personal längre än vad man kanske skulle gjort i vanliga fall, säger Kerstin Eriksson till GP.

Utöver branscherna ovan spår Arbetsförmedlingen att arbetsmarknaden kommer att bli tuffare för personer som arbetar med kommunikation eller inom hotell och restaurang.

Göteborgsposten: Här är jobben som riskerar att försvinna i en lågkonjunktur