CYBERATTACKERNA

Här är företagens vanligaste säkerhetsstrategi

Cybersäkerhet. Genrebild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Zero Trust. Så kallas den cybersäkerhetsstrategi som dominerar för företag, visar en ny undersökning som Aktuell Säkerhet skriver om.

Konceptet ”Zero Trust” introducerades av Forrester research och analysföretaget beskriver strategin som en ”informell säkerhetsmodell som skönsmässigt nekar access till applikationer och data”, skriver Computer Sweden. Förra året skickade USA:s president Joe Biden ut exekutiva order om att Zero Trust-säkerhet ska råda på alla federala myndigheter i landet.

Numera är Zero Trust den cybersäkerhetsstrategi som dominerar bland företag, enligt en rapport från Okta. Nio av tio företag i världen väntas använda strategin inom ett år.

– I en värld där företag ‘aldrig får lita utan alltid verifiera’ är verifikationsmetoden för identitet avgörande. Den obekväma sanningen bakom nyligen genomförda attacker är att verifiering baserad på lösenord och enkla frågor inte är tillräckligt. Social ingenjörskonst har utvecklats dramatiskt och därför måste identitetsverifiering också göra det. I praktiken kommer detta att innebära lösenordsfria tekniker framåt, säger Mattias Bolander, Nordenchef på Okta, till Aktuell Säkerhet.

Aktuell Säkerhet: Rapport: Zero Trust är normen för företag

Computer Sweden: 5 tabbar att undvika när du implementerar Zero Trust