RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Fed-chefen: Inflationen fortfarande för hög

Fed-chefen Jerome Powell. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Ekonomi (TT)

Enligt Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank (Fed), är inflationen i landet fortfarande för hög jämfört med målet på två procent.

– Några månader med god statistik är bara början av det som behövs för att bygga upp ett förtroende för att inflationen hållbart rör sig ned mot vårt mål, säger Powell i ett tal vid en konferens i New York på torsdagen.

Hans ordval tycks peka i riktning mot en möjlig ny höjning av styrräntan vid Fed-direktionens möte i början av november.

Marknaden tog först emot nyheten med gott humör. New York-börsen klättrade något när Powell yttrat sig och den tioåriga statsobligationsräntan sjönk lite, men sedan vände humöret och pilarna åt andra hållet igen.

Powell säger att siffrorna för tillväxt och arbetsmarknad kommer att avgöra om det kommer att krävas ytterligare ingrepp med ränteverktyget eller inte.

Fed har det senaste året fört en kamp i form av räntehöjningar för att bromsa inflationen. Med en styrränta på 5,25-5,50 procent – den högsta nivån på 22 år – är det en het fråga om centralbanken nu anser att räntan nått toppen.