BOMARKNADEN

Trots räntesmällen – bomarknaden står pall

Prisutveckling den senaste månaden i procent. Bild: Johan Hallnäs

Bostad (TT)

Trots stigande räntor och högre kostnader för hushållen står bostadspriserna pall. Såväl villa- som bostadsrättspriset var oförändrade i september. En typ av lägenheter sticker dock ut prismässigt.

De nya bostadspriserna från Svensk mäklarstatistik visar inte på någon större dramatik just nu. På riksnivå är priserna oförändrade medan villapriserna på ett år har backat med sex procent. För bostadsrätter märks till och med en liten uppgång (en procent).

Siffrorna kommer mellan två räntebesked från Riksbanken där nästa räntebeslut redovisas i slutet av november. Från marknadshåll går prognoserna isär där många dock bedömer att styrräntan ska höjas med ytterligare 0,25 procentenheter.

Trots det håller sig alltså priserna konstant.

Splittrad bild

– Det är en ganska splittrad bild, det är oförändrat på riksnivå men mest minussiffror på regional nivå. Vi ser nu en stabilisering av marknaden men då inte med några plustecken, säger analyschefen Per-Arne Sandegren.

Just hur Riksbanken kommer att att agera, bedömer han spelar stor roll kring den försiktighet som nu råder på bostadsmarknaden.

– Det spekuleras ju nu i vad Riksbanken kommer att göra härnäst. Det som påverkar är signaler att räntorna kommer bestå lite längre än man bedömt tidigare.

Att villapriserna nu inte återhämtat sig i samma omfattning har en naturligt förklaring, betonar Per-Arne Sandegren:

– Villor är en större investering, därför påverkas de mer av de höga räntorna och av inflationen, inte minst för eluppvärmda villor.

Låga volymer

Försäljningsvolymerna fortsätter dock att vara fortsatt låga. Enligt siffrorna från Svensk mäklarstatistik såldes fem procent färre bostadsrätter under de senaste tre månaderna.

Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, skriver i ett pressmeddelande att man dock ser en skillnad när det gäller olika typer av bostadsrätter med en tydlig uppgång på riksnivå, något som även märks i alla tre storstäderna.

"Där sticker ettor ut med en tydlig prisuppgång medan större lägenheter sjunker i pris. Sannolikt beror det på att fler nu väljer, eller i vissa fall måste, att bo lite mindre. Det är helt i kontrast med vad vi såg under pandemin", skriver han i ett pressmeddelande.

Tobias Österberg/TT