Statsvetare: Bäddar för nya kriser i USA

Kevin McCarthy vid pressträffen efter att han blivit avsatt som talman för representanthuset. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA (TT)

Beslutet att avsätta Kevin McCarthy visar på en spricka inom Republikanerna som kan leda till nedstängning i USA – och problem för Ukraina. Det menar statsvetaren Chris Galdieri, som flaggar för att de kommande veckorna kan bli tumultartade.

– Avsättningen sänder en tydlig signal om vart Republikanerna befinner sig just nu, vilket lyder ungefär: om du samarbetar med det andra partiet kan du förlora jobbet, säger Chris Galdieri, verksam vid Saint Anselm College i New Hampshire.

Enligt honom väntar nu en en ledarstrid inom partiet som lär bli tuff eftersom den som ska ta över posten som representanthusets talman kommer att behöva blidka de olika falangerna som finns internt.

Det handlar dels om mittfåran, men också de mer radikala ledamöterna där Matt Gaetz – som var drivande i att få McCarthy avsatt – ingår.

Kan bli nedstängning

– Och vem som skulle kunna uppfylla kriterierna just nu är svårt att se, personligen kan jag inte komma på någon. Den som får rollen kommer att möta samma spelfält som McCarthy, vilket betyder att du är kvar i din roll tills Matt Gaetz och de runtomkring honom bestämmer att du inte ska vara talman längre. Det innebär i praktiken att bli tagen som gisslan av partiets mer extrema högerflank.

I lördags lyckades Demokraterna och Republikanerna undvika en nedstängning av statsapparaten genom att enas om en kortsiktig budgetlösning och på så sätt ge mer tid för förhandlingar, något som Gaetz och hans anhängare var missnöjda med.

I den situation som nu råder är det tveksamt om parterna kan komma överens på nytt när tidsfristen på 45 dagar löper ut i mitten av november, säger Chris Galdieri.

– Det är fullt möjligt att det här leder till en nedstängning som kan hålla på ett tag om inte de hårdföra representanterna ger tummen upp åt något som sedan ska tas genom senaten och få en underskrift av presidenten.

För att bryta dödläget ser Galdieri två tydliga möjliga vägar framåt. Den ena utgår ifrån att Gaetz hade någon sorts personlig konflikt med McCarthy och att situationen i representanthuset kommer att bli mer lättnavigerad när den senare nu tvingats lämna.

Det andra scenariot bygger på att den talman som väljs lyckas få sina partikollegor att inse att en nedstängning skulle kunna leda till att Republikerna förlorar representanthuset i nästa års val.

– Möjligen skulle det kunna fungera att försöka hamra in det budskapet, säger Chris Galdieri.

En av de frågor som legat högst på den politiska dagordningen i det kaos som utspelat sig i USA är stödet till Ukraina. Även där har Gaetz, som vill skära i den finansiella hjälpen till Kiev, spelat en nyckelroll.

Omstritt stöd till Ukraina

Galdieri understryker att det fortsatt finns ett brett politiskt stöd för att fortsätta stödja den ukrainska regeringen, men att det finns tendenser som pekar på att det kan bli förändringar på detta område.

– Om man tittar på senaten verkar stödet för Ukraina och fortsatt stöd vara mycket stort. Även i huset finns det många röster för denna linje, men antalet republikaner som är villiga att rösta för har blivit allt färre för varje omröstning, säger Galdieri och fortsätter:

– Det skulle kunna vara så att ett av villkoren för den som vill bli talman är att denne gör eftergifter till den högerradikala falangen, antingen vad gäller storleken på stödet eller genom att undvika att frågan blir aktuell för omröstning.

Klas Widestrand/TT