BROTTSBEKÄMPNINGEN

Kristersson kallar partiledarna till möte om våldet

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund /TT

Brott (TT)

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets möte på torsdag i nästa vecka.

Där ska de få en bild av läget när det gäller gängkriminalitet av polisen och andra myndigheter som är inblandade i brottsbekämpning.

— Det är för att lägga alla förslag vi har på gång just nu på bordet, låta myndighetscheferna i detalj beskriva hur det ser ut med den grova kriminaliteten och lyssna på andra partiledare, säger Kristersson.

"Inhemsk terrorism"

I inbjudan skriver man att "skjutvapenvåldet och sprängningarna har eskalerat under de senaste tio åren, med ett alltmer extremt och hänsynslöst våld där helt oskyldiga människor dödas. Det kan liknas vid inhemsk terrorism".

— Det här är allvarliga saker vi talar om, jag fick själv en genomgång häromdagen och det är en förskräckande utveckling sedan en lång tid tillbaka, minst tio år tillbaka.

Inbjudan gäller samtliga partiledare – ledarna för regeringspartierna har alltid en plats vid det nationella säkerhetsrådets möten, men nu är även oppositionen och Sverigedemokraterna inbjudna.

— Det kan finnas konkreta förslag från andra partier som vi kan enas om, kommenterar Kristersson.

Fokus på inre säkerhet

Nationella säkerhetsrådet höll senast möte på måndagseftermiddagen för att diskutera den pågående våldsspiralen. Dagordningen hade då på kort tids kastats om, och fokus låg på den inre säkerheten med anledning av de senaste veckornas eskalerande gängvåld.

På plats fanns flera statsråd, rikspolischefen Anders Thornberg, chefen för operationsledningen inom Försvarsmakten Carl-Johan Edström och Björn Lyrvall, generaldirektör vid Försvarets radioanstalt (FRA).

– Vi fick en mycket detaljerad lägesuppdatering som beskrev omfattningen av problemen på operativ nivå och vilka åtgärder som polisen nu vidtar och vilka behov de har framåt, sade Henrik Landerholm, Sveriges nationella säkerhetsrådgivare, till TT på måndagskvällen.