BOMARKNADEN

Bostadspriserna faller: "Inte sett botten än"

Billigare villor i september, enligt ett index från SBAB:s bostadssajt Booli. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Bostadspriserna faller. Sedan priserna stod som högst har de sjunkit med knappt 13 procent, enligt SBAB. Och botten är inte nådd, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Vi tror att priserna ska ned lite till.

Bostadspriserna föll med 1,3 procent i september sett till hela landet visar ett månatligt index från den statliga bolånebanken SBAB:s bostadssajt Booli.

Villapriserna föll mest, med 1,9 procent. Att just villor faller mer kan förklaras av elpriser och justerad pandemieffekt, tror Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Villapriserna steg väldigt mycket mer under pandemin, så det kan delvis handla om en återkorrigering av pandemieffekten. Dessutom var elpriserna väldigt höga under en period och det slog mer mot villapriser än mot lägenhetspriser.

Oförändrat för lägenheter

För lägenheter var priserna i stort oförändrade. De föll dock i samtliga områden utom i Storstockholm där de steg med 0,7 procent. Men även för lägenheter kommer vi troligtvis få se ett prisfall framöver, säger Boije.

– När det gäller bostadsrättsföreningar har de inte höjt färdigt sina avgifter på långa vägar. Många föreningar kommer att behöva höja sina avgifter mycket, mycket mer. Och det kommer att påverka bostadspriserna rimligtvis.

Men sett till årstiden är fallet inte så stort, säger Boije. Rensat för säsongseffekter var priserna mer eller mindre stillastående.

– Vi vet att höstsäsongen brukar vara lugn. Augusti brukar vara en sådan månad när man får en uppgång på bostadsmarknaden, och sedan brukar september, oktober och november vara lugna månader.

Fortsatt effekt av räntehöjningar

Men även om säsongseffekter tar bort lite av nedgången är det ändå en effekt av höga räntor vi ser, säger Robert Boije.

– När vi gör bedömningar av bostadsprisernas utveckling så tror vi att priserna ska ned lite till under hösten. Både på lägenheter och villor, och det är på grund av ränteuppgången. Vi tror inte räntorna har slagit igenom fullt ut än på bostadspriserna.

Enligt SBAB:s prognos kommer botten vara nådd någon gång under senhösten.

– Men det förutsätter att inte Riksbanken fortsätter höja räntan efter nyår, och att inte arbetslösheten skenar, det är en viktig parameter. De flesta prognosmakare tror att arbetslösheten inte blir så hög. Men om den blir högre än förutspått då tror jag att bostadspriserna kommer falla lite till.

Sedan bostadspriserna stod som högst våren 2022 har bostadspriserna med september inräknat fallit med knappt 13 procent, enligt Boolis index. För villapriserna är det minus 15 procent och för lägenhetspriserna minus 9 procent.

Joakim Goksör/TT

Annika Andersson/TT

Fakta

I Storgöteborg föll villapriserna med 5,3 procent och Stormalmö hamnade på minus 3,7 procent. Villapriserna i Storstockholm backade med 2,7 procent.

Lägenhetspriserna föll som mest i norra Sverige och mellersta Sverige, med -2,7 procent respektive -2,0 procent. I övriga regioner handlar det om små nedgångar. I Storstockholm gick priserna upp med 0,7 procent.

SBAB Boolis bostadsprisindex bygger på prisnoteringar från samtliga bostadsförsäljningar som har registrerats av Booli under månaden. Indexet tar även hänsyn till information om bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våningsplan, månadsavgifter och geografisk placering.

Källa: SBAB