DET SVENSKA LANTBRUKET

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill att den svenska vildsvinsstammen minskas med 90 procent. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Djur (TT)

Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000.

Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och föreslår skottpremier, stora fällor och lagändringar för att minska skador i jordbruket och svinpestsmitta till tamgrisar.

Den afrikanska svinpesten har fått vildsvinet att hamna i siktet igen. Sedan utbrottet upptäcktes i Västmanland har ett 30-tal fall har upptäckts.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver förbundets ordförande Palle Borgström att stammen bör minskas med 90 procent , från 300 000 till högst 30 000 djur.

Det följer det förslag som den så kallade viltskadekommissionen, tillsatt av LRF och skogsbolag, föreslog förra sommaren.

"Om afrikansk svinpest sprider sig till våra tamgrisar kommer konsekvenserna vara förödande, eftersom hela besättningar behöver avlivas och vi riskerar att förlora grisen som en viktig del i lantbrukets kretslopp", skriver Borgström.

Misstaget kom redan i slutet av 1980-talet, enligt Borgström. Då fattade riksdagen beslut om att vildsvinet ska behandlas som andra inhemska djur med särskilda jakttider och inga aktiva utrotningsförsök.

Sedan dess har stammen sett en kraftig ökning. Förutom den ökade risken för smittspridning är en annan följd att skadorna på grödor i dag är omfattande, skriver Borgström.

LRF föreslår flera åtgärder för att minska stammen. Det handlar bland annat om lagändringar kring skyddsjakt, tillåta stora fällor och införa skottpremie för att öka avskjutningarna, särskilt av suggor, i Västmanland och de angränsande länen.

Fakta

Vildsvinet förekommer naturligt i Sverige, men utrotades på 1600-talet. Det har senare återinplanterats i omgångar.

I mitten av 1970-talet rymde grupper av vildsvin från sina hägn och etablerade sig i Södermanland. Sedan har stammen spridits i mellersta och södra Sverige och spridningen fortsätter norrut.

Ett vildsvin kan bli 185 cm långt, med en mankhöjd av upp till 100 cm, men är vanligen betydligt mindre.

Honorna lever i små grupper och hanarna ensamma.

Vildsvin är allätare. De äter främst ekollon, bokollon och hasselnötter, men även animalisk föda, inklusive kadaver, om det kommer åt.

Källa: NE