RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Almega: Utrymme att höja priserna

Högre efterfrågan på gymtjänster efter pandemin är en del av förklaringen till högre priser, menar Patrick Joyce på Almega. Bild: Kate Gabor/Pressbild

Ekonomi (TT)

Arbetsgivarorganisationen Almega håller inte med om att tjänsteinflationen är "konstigt hög".

Att hushållen fortsätter unna sig efter pandemin är en del av förklaringen, menar Almegas chefsekonom Patrick Joyce.

– Det är viktigt att få fram att prisökningstakten går ned också för tjänster, om än inte i lika snabb takt, säger Patrick Joyce, chefsekonom på Almega, arbetsgivarorganisation inom tjänstesektorn.

Prisökningar inom tjänstesektorn har nämligen särskilt pekats ut som en faktor till att inflationen i Sverige inte sjunker så snabbt som väntat. Och tjänsteinflationen beskrevs av SBAB:s chefsekonom Robert Boije som "konstigt hög", något som kan väcka misstankar om att företag passar på att höja priserna mer än nödvändigt.

– Vi har visserligen sett att priserna ökar snabbare i vissa delar av tjänstesektorn, som besöksnäringen och evenemang. Men det är konsumtion som hushållen inte kunde unna sig under pandemin för att den var reglerad. Folk satt hemma och lade inte pengar på sig själva på samma sätt, och nu tar folk igen det, säger Patrick Joyce.

"Tillfällig ökning"

Men Joyce betonar att han tror att den ökade efterfrågan är tillfällig.

– Jag vågar nog säga ganska säkert att när högre räntor börjar slå mot hushållens budgetar så kommer de att dra ned på konsumtionen av de här tjänsterna och då kommer man också att se en prispress nedåt. De här branscherna hade det väldigt tufft under pandemin och sedan har hushållen prioriterat upp dem nu. Det betyder att det har funnits utrymme att höja priserna, men jag skulle säga att det är tillfälligt.

Prisfall väntar?

Nu ser man ett prisfall i producentledet för hela tjänstesektorn, vilket indikerar lägre priser längre fram, säger Joyce. Där ingår tjänster till konsumenter men också tjänster som företag köper av andra företag, som transporter för matvaror, städtjänster eller fastighetstjänster.

– Indirekt och med viss fördröjning kommer det in i priserna till konsument. Den prisökningstakten har halverats på ett år, där går den årliga prisökningstakten ned snabbt. Det är en bra indikator på hur priserna i konsumentledet kommer att se ut om tre till sex månader.

Annika Andersson/TT