DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Studiemedlet höjs nästa år

Mer pengar på kontot för den som får studiemedel från och med årsskiftet. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Samhälle (TT)

Med start nästa år höjs studiemedlet med runt 1 100 kronor i månaden. Dessutom höjs maxgränsen för vad den som studerar får tjäna.

Från 2024 får den som studerar på eftergymnasial nivå mer pengar från CSN. Studiemedlet höjs med omkring 1 100 kronor i månaden, meddelar myndigheten.

Samtidigt höjs det så kallade fribeloppet, alltså hur mycket en person max får tjäna innan studiemedlet påverkas. Den nya gränsen kommer att ligga på 18 500 kronor i månaden.

Studiestartsstödet, som är ett bidrag för arbetslösa, höjs också till 2024. Det nya beloppet blir 10 884 kronor för fyra veckors heltidsstudier.

Höjningen gäller både bidrags- och lånedelen i studiemedlet och den som har ett beslut om studiemedel för 2024 kommer automatiskt att få de nya beloppen. Studiebidraget på gymnasiet påverkas däremot inte.

Bakgrunden till höjningen är det nya prisbasbelopp som statistikmyndigheten SCB varje år räknar ut och som sedan fastställs av regeringen. Prisbasbeloppet används för att beräkna ett flertal ersättningar och bidrag, bland annat studiemedlet.