RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ny bedömning: Boräntor högre en längre tid

Den rörliga bolåneräntan har inte toppat än. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ekonomi (TT)

De rörliga bolåneräntorna kommer att stiga ytterligare under hösten. Och ligga kvar på den högre nivån längre än tidigare bedömning, enligt en boränteprognos från Nordea.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth anar att Riksbanken kanske höjer räntan två gånger i höst. Svag krona och fortsatt hög inflationen, är huvudförklaringen. Den första i september är närmast given, den andra i november mer osäker:

"Det går inte att utesluta att Riksbanken känner sig nödgad att höja styrräntan även i november på grund av den svaga kronan", skriver Winsth.

Därmed skulle Riksbankens styrränta ligga på 4,25 procent, från dagens nivå på 3,75 procent.

Därmed räknar hon med att banken behöver höja tremånadersräntan med 0,20 procentenheter ytterligare, "med risk för att det kan bli mer".

Nästa år spår Nordeaekonomerna med att styrräntan sänks till 3,0 procent. Trots detta kan det vara läge att binda boräntan, dock med förbehållet att räntorna kan falla mer än vad som ligger i korten nu, enligt Annika Winsth.

"De styrräntesänkningar som ligger i prognosen räcker inte för att kompensera för att de bundna räntorna ligger på en lägre nivå", skriver hon.