DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Allt djupare recession i Ungern

Ungern, med premiärminister Viktor Orbán, befinner sig i den mest utdragna recessionen på årtionden. Arkivbild Bild: Heinz-Peter Bader AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Viktor Orbáns Ungern sjunker oväntat allt djupare ned i en ekonomisk recession, med krympande ekonomi.

BNP-minskningen har nu pågått fyra kvartal i rad, vilket gör lågkonjunkturen till den mest utdragna i landet på minst 28 år.

Ungerns ekonomi krympte med 0,3 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före. Analytiker hade i snitt räknat med en svag återhämtning, med en tillväxt på 0,2 procent.

Jämfört med andra kvartalet i fjol har BNP nu minskat med 2,4 procent, enligt officiell ungersk statistik. Något liknande har inte uppmätts under perioden 1995-2023, den tidsperiod där motsvarande BNP-mätningar har gjorts.

Det pekar nedåt både för jordbrukssektorn och tjänstesektorn, konstaterar Peter Virovacz, ekonom på storbanken ING. Problemen i tjänstesektorn är direkt kopplat till inflationen som har lyft till tvåsiffriga nivåer i Ungern i skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Utvecklingen är dyster även i Östeuropas största ekonomi, Polen, som är på väg mot val den 15 oktober. I Polen föll BNP med 3,7 procent under andra kvartalet i år jämfört med första kvartalet, vilket innebär en BNP-minskning på 0,5 procent på ett år.