KRIGET I UKRAINA

Rysk ekonomi växer mer än väntat

Oljepristaket har påverkat de ryska exportintäkterna. På bilden en oljerigg i Usinsk i norra Ryssland. Arkivbild Bild: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den ryska ekonomin går, trots kriget i Ukraina, bättre än väntat. Under andra kvartalet i år steg bruttonationalprodukten med 4,9 procent, enligt siffror från statistikmyndigheten Rosstat. Analytiker hade räknat med en uppgång på 3,9 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

Under 2022 krympte den ryska ekonomin med 2,1 procent. Vändningen i år trotsar förutsägelserna om en långvarig lågkonjunktur som en följd av västs sanktioner mot Ryssland.

Men de stigande försvarskostnaderna har stärkt industriproduktionen och konsumenternas efterfrågan har stimulerats av högre löner och ökat socialt stöd. Den ryska centralbankens förutspår också en BNP-uppgång på mellan 1,5 och 2,5 procent för 2023.

Trots den positiva prognosen finns det orostecken för ekonomin. Fortsätter Ryssland att rekrytera soldater till kriget finns en ökad risk för arbetskraftsbrist. Rubeln har dessutom tappat omkring 25 procent av sitt värde hittills i år. Därtill har restriktioner och oljepristaket som infördes av EU och G7-länderna lett till en stadig minskning av exportintäkterna.