DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Oljepriserna stiger – högsta sedan april

Oljepriserna är på den högsta nivån sedan april. Arkivbild. Bild: Martin Meissner AP/TT

Ekonomi (TT)

Priserna på olja nådde under måndagen de högsta nivåerna sedan mitten av april. Uppgångarna sker efter att Saudiarabien och Ryssland meddelat att de fortsätter begränsa sin oljeproduktion i september.

Under måndagsmorgonen handlas Brent-olja för cirka 86 dollar och WTI-oljan runt 82 dollar per fat – de högsta nivåerna sedan april.

I helgen inträffade en ukrainsk drönarattack mot ett betydelsefullt ryskt oljeexportnav vid Svarta havet, rapporterar CNBC.

Saudiarabien, världens främsta oljeexportör, tillkännagav i torsdags att landet förlänger sin nedskärning av råoljeproduktionen med en miljon fat per dag till slutet av september.

Landets första produktionssänkning genomfördes från juli till augusti. Nu kan nedskärningen "förlängas eller fördjupas", enligt den statliga saudiska nyhetsbyrån.

Även Ryssland, som är världens näst största oljeexportör, annonserade i förra veckan att de ska minska oljeexporten med 300 000 fat per dag i september.

”Nu när vi har sett leveranserna lossna tror jag att vi kommer att se mycket högre priser”, säger Josh Young, investeringschef på Bison Interests, ett olje- och gasinvesteringsföretag, till CNBC.