FRAMTIDENS TRANSPORTER

Volvo och Transportföretagen vill ha stöd för renare transporter

Lastbilskoncernen AB Volvos Vd Martin Lundstedt. Bild: Adam Ihse/TT

Transportföretagen vill se ett investeringsstöd för renare transporter och får medhåll av Volvochefen Martin Lundstedt.

Regeringen har satsat stort på utbyggd laddinfrastruktur. Nu vill Transportföretagen att regeringen också satsar på ett investeringsstöd för renare transporter, en så kallad Romina-rabatt.

– Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har ett gyllene tillfälle att ge det erkännande den lätta lastbilen förtjänar och samtidigt underlätta och skynda på att omställningen. Därför borde statsrådet i den kommande klimatpolitiska handlingsplanen visa var (el)skåpet ska stå. Vi vill att hon introducerar en Romina-rabatt till de jobb- och tillväxtskapare inom näringslivet som väljer att köpa en ny elektrifierad lätt lastbil, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen, i ett uttalande.

Martin Lundstedt, vd för AB Volvo som säljer lastbilar, anläggningsmaskiner och bussar över hela världen, är inne på samma linje.

– Om vi ska få fart på elektrifieringen behövs det stimulanser, någon form av statligt stöd. Det ser vi till exempel att de gör i USA nu, säger Martin Lundstedt till SvD.

Pressmeddelande: Transportföretagen lanserar Romina-rabatten

SvD: ”Behövs stimulanser för elektrifieringen”

SvD: ”Kalkylerna går inte ihop för ellastbilar”