Europa preppar för hetaste dagen

Rom hör till de 20 italienska städer där den högsta varningen för värme utfärdats för tisdagen. Bild: Gregorio Borgia/AP/TT

Europa (TT-AFP)

Temperaturer på upp emot 48 grader väntas på de italienska öarna Sicilien och Sardinien i dag. Det kan i värsta fall bli nytt Europarekord.

Hettan slår mot stora delar av Sydeuropa.

Hettan över södra Europa väntas toppa i dag. I flera länder förbereder sig människor för extrema temperaturer. I Italien har den högsta värmevarningen utfärdats för 20 städer, där man talar om risk för "akuta tillstånd" med negativa effekter på hälsan för alla, inte bara barn och personer i riskgrupper.

Hälsomyndigheter i flera länder uppmanar människor att dricka mycket vätska och att skydda sig från direkt sol.

"Det extrema vädret har tydlig påverkan på hälsan, ekosystem, ekonomier, jordbruk, energi och vattentillgång", säger Petteri Taalas, ordförande för FN:s meteorologiska organ WMO.

Förutom Italien står bland annat Cypern, Grekland och Spanien inför med mycket extrema temperaturer och flera lokala värmerekord väntas slås under det kommande dygnet. I Grekland härjar också flera skogsbränder som förstört bostäder och lett till evakueringar.

Den hittills högsta temperatur som uppmätts i Europa var 48,8 grader i Floridia på Sicilien. Det rekordet sattes i augusti 2021.