DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Sverigesäljare förvånad av kronraset – ”Paradoxalt”

Bild: Martina Holmberg / TT

Erik Hådén på statliga Svensk Exportkredit är förvånad över kronkollapsen och anser att den borde vara starkare. "Det är ju rätt paradoxalt", säger han till SvD Näringsliv.

Erik Hådén, chef för makroanalys och investor relations på det statliga bolaget Svensk Exportkredit, träffar till vardags internationella investerare. Hans uppdrag är att förmå dem att låna ut pengar till Svensk Exportkredit som i sin tur lånas ut till svenska företag som vill expandera utomlands. Erik Hådéns beskrivning är att han ”säljer Sverige”.

Han är förvånad av den uppmärksammade kronkollapsen, enligt intervju med SvD. Visserligen genomgår kronan en förtroendekris i spåren av krisande en fastighetsmarknad och räntekänsliga hushåll som drar ner konsumtionen. Men nedgången är för djup och står fortfarande i bjärt kontrast till svenska statsfinanser.

– Om kronan har försvagats trendmässigt under 10-15 år, så har ju svenska statsfinanser trendmässigt förstärkts under hela den tiden. Det är ju rätt paradoxalt, säger Erik Hådén.

Redan 2018 menade förre riksgäldsdirektören Hans Lindblad kronan är undervärderad och borde vara starkare i och med de starka statsfinanserna. Men sedan dess har kronan försvagats från drygt 10 kronor för en euro till 11,70-11,80 kronor. De bedömer även hans efterträdare, Karolina Ekholm. Men det utesluter inte att andra faktorer på valutamarknaden kan bidra till att pressa kronkursen.

SvD Näringsliv: Kronkollapsen inifrån – Sverigesäljaren förvånad