DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ungern skjuter upp Natoomröstning om Sverige

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Nato (TT)

Ungern skjuter upp parlamentets omröstning om Sveriges Natoansökan till i höst, rapporterar AP.

Beskedet kommer från Agnes Vadai, parlamentariker tillhörande den ungerska oppositionen, som på Facebook skriver att regeringspartiet Fidesz inte kommer att schemalägga en votering om Sveriges Natomedlemskap före parlamentets sommaruppehåll. Beskedet har bekräftats av ytterligare en parlamentsledamot från Vadais parti.

"Orbán vill inte rösta om att Sverige ska gå med i Nato nästa vecka heller. Putins tjänare!", skriver Agnes Vadai på Facebook.

Företrädare för den ungerska regeringen har ännu inte kommenterat Vadais uppgifter, och det finns möjlighet att kalla in parlamentet med kort varsel för viktiga beslut.

Ungern är ett av de två länder som ännu inte godkänt Sveriges Natoansökan. Den svenska regeringen har haft som målsättning att Sverige ska vara godkänt av samtliga Natomedlemmar till toppmötet i Vilnius den 11-12 juli.

Den ungerska regeringen har tidigare sagt sig stödja ett svenskt Natomedlemskap, men bedömde i vår relationen till Sverige som "fruktansvärt dålig".

– Vi vill inte importera konflikter till Nato, sade den ungerske premiärministern Viktor Orbán under ett besök i Qatar i maj.